Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
Yorumlar
Bir cevap yazın
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
Avrupa-İngiltere coğrafyasında önemli bir boşluğu doldurduğunuzu düşünüyorum. Allah emeklerinize hayırlısıyla bin bereket versin, çok teşekkürler.
Iyi gunler bir sorum olacakti.
4.sayinizdaki biskuvi urun incelemesinde bazi orneklerde (orada yazildigi sekliyle yaziyorum) sut tozu, muz tozu, bugday unu (wheat flour), calcium carbonate, iron, niacin, thiamin, dried skimmed milk, dried whole milk hayvansal kokenli katki maddeleri olma ihtimalinden dolayi supheli bolumune yazilmis, fakat baska orneklerde condensed skimmed milk, wheat flour, iron, niacin, thiamin uygun bolumune yazilmis. Bunlar acaba urunlerin vegan vs olmasi goz onunde bulundurularak mi farkli sekilde degerlendirilmis? Ben herhangi bir vegan, vejeteryan vs bilgisi goremedim. Bir de bir urundeki barley malt extract da uygun olarak yazilmis. Bira yapimindan kullanildigindan dolayi malt mevzusunda tereddutlerim vardi. Buradan her malt extract in supheli olmayacagi anlamini cikarabilir miyim? Cevaplariniz, gayret ve calismalariniz icin simdiden tesekkur ederim.
Şoklanarak kesile hayvanın etinin haram olması konusunda şöyle bir itirazım var:
Eğer verilen elektroşok belli bir süreden sonra hayvanı öldürmüyorsa sadece hayvanı kesim için yatırmak ve hazırlamak içinse o halde kesilen hayvanın eti haram olmaz, kanı akıtılmış olur. Bu ölmek üzere olan bir hayvanın boğazlanması gibi bir durum.
Fakat bu konunun uzmanı olanlar herhalukârda verilen elektroşok hayvanı öldürür diyorsa, diyecek birşeyim yok. Elektroşokun dozajı insanın elinde. Bu durum sıcak suda yolunan tavuğun durumu gibi. Uzmanlar tavuğun atıldığı suyun sıcaklığı 55 dereceyi geçmemeli, geçerse difuzyon olur ve bağırsaklardaki necaset ete geçdiğinden et haram olur veya tahrimen mekruh. Bu konularda sadece ilahiyatçı görüşü yeterli değil. Alanında uzman kişilerin görüşleri alınmalı.
Değerli Kardeşim,
Öncelikle yazıyı okuyup bir değerlendirme yaptığınız için çok teşekkür ederim. İkinci olarak şoklanarak kesilen hayvanın etinin haram dememizin sebebi şu: Benim yaşadığım yerde(Almanya) kesim hanesi olan bir tanıdığım var. Biz onunla bizatihi bu konuyu konuştuk. Bana dediği şey şu oldu. “Abi buradaki şoklamanın amacı hayvana acı hissattirmemek. Kan akıtılması gibi bir düşünce olmadığı için yapılan şoklamalar kan akıtacak kadar canlı kalması yani hayvanın can çekişmesi söz konusu değil” dedi. Ayrıca vitrininde helal yazan kasaplardan aldığınız etlerde eğer dikkat ederseniz fazla miktarda kan görmek mümkün.
Bir başka husus da şu: Özellikle Almanya’da Yahudi din adamları bu tür kesimleri kabul etmmeyip kendilerine özel izin çıkartmışlar. Biz müslümalar adına Almanlar, diyanetten şoklama kesim için cevap istemişler. Diyanette buna olur demiş. Sizin dediğiniz gibi ölmek üzere olan bir hayvanın boğazlanması gibi bir durum söz konusu olsa din buna cevaz veriyor. Ama ölmek üzere bile olsa boğazlanan hayvan hem çabalar, hem de kanı akar. Burada kan akıtma problemi var ve kan dinen haramdır. Benin yazım tamamen bu konsept üzerine. Ancak yaptığın yorum sonunda senin de dediğin gibi bu konu hakkında sadece ilahiyatçı görüşü yeterli değil.Bu konuda haklısın. Bizim burada gıda konusunda hassas olan bir arkadaş da bu konuyu araştırdı. Onun da değerlendirmesi maalesef yapılan şoklamalarda yeterli kan akmıyor. Benim size tavsiyem bu konuda et alırken biraz daha hasssa olunması. Benim bu konuyla alakalı Büyüteç dergisinde çıkan ilk yazıma bakma fırsatı bulursanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Ama her şeye rağmen vakit ayırıp yorum yaptığınız için çok teşekkür ediyorum.
Tebrik ederiz. Bin barekallah
Bu kıymetli çalışmalar için emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.
Alkolle çözünen gıda maddeleriyle ilgili bir çalışmanız oldu.Özellikle vanilya çok konuşulan bir konu.Neredeyse yediğimiz herşeyin içinde vanilya var.Alkolsüz çözünen toz ya da sıvı vanilya var mıdır? Alkolde çözünenlerin helal gıda noktasındaki yeri nedir? Bunlarla ilgili tekrar bir bilgilendirme yaparsanız çok seviniriz.Teşekkürler
Merhaba
Öncelikle YAPAY ve DOĞAL aromaları birbirinden ayırabilmeliyiz. İki yönden sorunuza cevap verilebilir.
Birincisi, evde tatlı, pasta yada kurabiyeler yaparken kullandığımız malzemeler ile ilgilidir; eğer söz konusu malzeme, BEYAZ renkli ve TOZ halinde ise, bunun adı VANILLIN’dir; petrokimyasallardan üretilebilen yapay bir aroma olup, yapılışı gereği etil alkolle muamele görmez. Sık olarak VANILYA olarak adlandırılsa da bu teknik olarak doğru bir yaklaşım değildir.
Doğal VANILYA aroması yada özü ise, genellikle KAHVERENGİ olup, SIVI halde piyasada satılır. Genel olarak saf Etil Alkol yada su içinde, veya her ikisinin bir karışımı olan bir sıvıda çözünmüş halde bulunur. Görüldüğü gibi, Doğal Vanilya Aromasının Etil Alkolle işlem görme ihtimali oldukça yüksektir.
Eğer evde kullanmak için Doğal Vanilya Aroması (sıvı halde ve kahverengi olanı) arıyorsanız, Etil Alkol ihtiva etmeyen (suda çözünmüş) seçenekleri tercih edebilirsiniz.
İkincisi: sorunuzda kasdedilen olan aroma, gıda endüstrisinde kullanılanlar ise, yazılarda konu edildiği ve yukarıda açıklandığı gibi VANILLIN ise, uygunluk açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Eğer üründe DOĞAL VANILYA (yada bazen sadece VANILYA) aroması kullanılmışsa, yukarıda belirtilen sebepten ötürü dikkatli olmakta yarar olabilir.
İlginize Teşekkürler
Yıllardır avrupada bu konuda hem seminer hem tv programı hem de yuan 6000 e yakın insana içerik konusunda yardımcı olan aynı zamanda helal gıda dersi veren biri olarak, bir boşluğu dolduruyorsunuz. İsterneniz katkıda bulunabiliriz
Teşekkür ederiz. Katkılarınızdan memnuniyet duyarız. İletişim bilgilerinizi buyutecdergisi@gmail.com mail adresimize veya sosyal medya hesaplarımızdan DM yoluyla gönderirseniz iletişim kuralım.
Merhaba,
Emekleriniz ve kıymetli bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederiz. İnstagram sayfanızdaki paylaşımınızda yorumlarla ilgili bir kısım olduğu için ben de bir yorum ve soru eklemek istedim.
Büyüteç dergisi helal gıda konseptli bir dergi midir yoksa beslenme sağlıkla ile ilgili diğer meselesi de ele alan bir dergi mi? Yalnızca gıda odaklı bir dergi olacağını düşünüyordum fakat yelpazeniz epey geniş.
Eğer helal gıda, beslenme ve sağlık temalı bir dergiyse tabi ki yelpazenizin geniş olması doğal fakat helal gıda konusu ile ilgili şu an çok ihtiyaç olduğunda bu konu ile alakalı makalelere daha fazla ağırlık verilse çok çok güzel olurdu.
Tekrar böyle bir dönemde bu konu ile ilgili bir çalışma ortaya koyduğunuz için teşekkür ediyorum.
İyi çalışmalar dilerim
Derginizi inceledim ve yazılarınızı okudum. Sağlıklı yaşam ve hatta sağlıklı düşünme adına ihtiyacımızı karşılayacak çok önemli bir başarıya imza atmışsınız. Tebrikler…
Emeği geçenlerin ellerine sağlık. Hayırlara vesile olması dileğiyle…
Güzel bir çalışma! Bu alanda büyük bir ihtiyaca cevap veriyor. Ayrıca sayga düzeni,resimler v.s. güzel!Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Emeğinize sağlık çok şey öğrendim çikolataların da markasını öğrenebilseydim iyi olurdu neyse içerikleri incelerim artik tesekkurler
Harika bir calisma olmus. Cok guzel seylere vesile oluyorsunuz.Can-i gonulden tebrik eder devamini dilerim.
Çok güzel bir çalışma olmuş. Hem çok kullanışlı. Sayfaların çevrilmesi de rahat. İçerik harika. Teşekkür ve tebrik ediyorum
Gayret calisma ve niyetleriniz icin tebrik ederim. Allah istikamette daim eylesin
Çok faydalı şeyler öğretiyor
Bir de bu çalışmanın diğer insanlara da faydalı olabilmesi adına (sayfaların İngilizce tercümesi) çevirisi yapılabilir miydi? Öyle aklıma geldi 🙂 Allah (cc) razı olsun . Güzel iş çıkarmışsınız
Teşekkürler emekleriniz için. Bağlantıyı whatsapp durumundan da paylaşabilir miyiz ?
Elbette paylaşabilirsiniz.
Harika bir çalışma, can-ı gönülden tebrik ederim. Büyük bir ihtiyaca cevap vermişsiniz.
Türkiyeden okudum. Çok güzel bir çalışma. Bu konuların önem kazanıp duyulması için gıda alanında müstakil bir çalışma çok hizmet edecektir. Tebrik ediyorum.
Çok güzel bir çalışma olmuş. Emeği geçenlerin ellerine, dimağlarına sağlık…