BEKLENEN MEHDİ Mİ? YOKSA DECCAL Mİ?


Bu çalışma her ne kadar güncel politik bir durumun dini sosyoloji açısından incelenmesi gibi görünse de aslında doğrudan insanların imanlarına bakan hem de çok ciddi bir yanı var.

Description

30 Temmuz 2019 tarihi itibariyle “Günün İncileri” adlı Twitter adresindeki @MehdimiDeccalmi adlı hesabımla arşivlemeye başladığım haberleri, 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle tamamladım. Aslında arşivleme işlemine “Başkanlık” seçiminin hemen arkasından başlamıştım ama yapılan saldırılarla önceki üç hesabımı da kapattırdılar. Haliyle oralardaki bir yıllık arşivim de gitti. O dönemde aleyhte bir paylaşıma dahi tahammülleri yoktu. Aleyhte yapılan neredeyse her haberi, anında emniyetin, içişleri bakanlığının ve iletişim başkanlığının hesaplarını etiketleyip sizi hedef gösteriyor ve hemen hesabınıza saldırıyorlardı. Oysa ne bu birimlere karşı yapılan bir hakaret, iftira ne de yalan vardı paylaşımlarda. Paylaşımların hepsi medyaya düşen haberlerden oluşuyordu. Ama dediğim gibi ona dahi tahammül edemiyorlardı.
Gerçek görünmesin, bilinmesin hatta silinsin istiyorlardı. O yüzden de kapatıp çöktükleri medya kuruluşlarından, devletin köklü kurumlarına kadar hemen arşiv silme işlemi yapıyor, kendi geçmişlerini internetten temizlemek için kanunlar çıkarıyor, karanlık tarafları bilinmesin istiyorlardı. Bu sebeple doğru haberlerden ve gerçeklerden ölesiye nefret ediyor ve onları önceleyenleri de adeta düşman gibi görüyor ve anında saldırıyorlardı. O yüzden ben de mecburen daha korunaklı son hesabı açarak arşivlemeye sessiz, sedasız devam ettim. Bu çalışma, yaklaşık üç buçuk yıl süren dini bir grubun siyasi hırsıyla toplumda oluşan etkilerinin açık istihbarat denilen medyadaki “literatür taraması” tekniğiyle oluşan haberlerin derlemesidir.
Hesaba girenlerin de göreceği gibi ilk dönemlerde neredeyse günde otuza yakın haber arşivlendiği oldu. Bu arşivlemeler için de genellikle T24, Aktifhaber, OdaTV, Medyaradar, Samanyoluhaber, Sözcü, Haberdar, Cumhuriyet ve Anadolu Ajansı gibi internet sitelerindeki haberlerle Twitter’daki haberler kullanıldı. Bahsedilen süre zarfında on iki binden fazla haber arşivlendi. Bu haberlerin tasnifi, gruplanması, bazılarının ayıklanması gibi süreçler için ise yaklaşık altı ay çalışıldı.
Kitabın başlıklarını ise tamamen bu haberler üzerinde çalışılırken ortaya çıkan tasnifler oluşturdu. Tamamen haberlerin birbirleriyle ilişkilerine göre ortaya çıkan akış, bizi ister istemez böyle bir tasnife götürdü. Nihayetinde ise elinizdeki çalışma ortaya çıktı.
Böyle bir çalışma her ne kadar güncel politik bir durumun dini sosyoloji açısından incelenmesi gibi görünse de aslında doğrudan insanların imanlarına bakan hem de çok ciddi bir yanı var. Şu kadar diyeyim kısaca; ebedi imanı kaybetme ve kazanma tercihini yapıyor insanlar aslında farkında olmadan. İşte bu çalışma o konuda su götürmez, medyaya düşmüş, açık kaynaklardan herkesin okuduğu delillerden reel bir analiz yapıyor bizlere. O açıdan, siyaset sosyolojisinin dini bir topluluk üzerinden çalışılması gibi görünen bu çalışma aslında tamamen imana ait bir çalışmadır geldiği nokta itibariyle. Bu yüzden de 2019 ila 2022 yılları arasını kapsayan ve bir dönem çalışması hüviyetinde olan bu kitabın gerekli ilgiyi göreceğinden şüphe duymuyorum. Bakalım size göre muhatabınız kim? Karşınızdaki kişi İslam âlemi tarafından beklenen bir ‘Mehdi mi?’ yoksa milletin başında bir bela olan ‘İslam Deccalı Süfyan mı?’

Dr. Adil Emir

Book Details

Dil

Türkçe

e-book ISBN

9798215605868

Kelime sayısı

74.164

Yayın tarihi

8 Nisan 2023

Author

Adil Emir

Yorumlar

Yorumlar

Henüz inceleme yok.

İlk yorum yapan siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir