ALLAH TEALA’NIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ BİLMEYE DAİR

ALLAH TEALA’NIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ BİLMEYE DAİR

29. Lema’nın 4. Mertebesine Dair Bir Söylem Analizi

Emin Osman UYGUR / Almanya

Metinde tematik bütünlük: Metnin girişinde Allah’ın büyüklüğü O’nun Adil, Hâkim ve Hakem olmasına bağlanır. Sonra bunun nedenleri sıralanır. Ardından da bu nedenlere bütün bir varlık aleminden kanunlar sistemi ile misaller verilir ve metin baştan sona ilahi hakikatleri ispat içerir.

Metinde biçimsel bütünlük: Metin tek bir fikir etrafında izahlardan, sistematik delillerden oluşmuş bir bütünlük içinde verilmiştir. Girişte Allah’ın her şeyden büyük olduğu, gelişmede bu fikrin ispatı ve sonuçta her bir varlığın lisan-ı haliyle Allah’ın yegâne ilah olduğunu işaret vurgusu vardır.

Anahtar Kavramlar: Allah, Kâinat, Yaratma, Kanun, Sanat

Kelime ve cümle analizi: Metinde yakın anlamlı kelimeler özellikle kullanılmış ve bununla anlamda zenginlikle birlikte detaylara dikkat çekme sağlanmıştır. “Ve, masnuatındaki intizamatın, mevcudatındaki tezyinatın, kâinatın eczasındaki teşabüh, tenasüb, tecavüb, teâvün ve teânukun, ve her şeyde o şeyin kamet-i kabiliyetine göre kader tarafından şuurlu bir şekilde takdir edilmiş…” cümlesinde pek çok kevnî kanuna birer kelime ile işaret edilmiştir. Ayrıca “hikmet-i âmme, inâyet-i tâmme ve rahmet-i vâsia gibi tamlamalar kullanılarak az kelime ile çok anlam verilmek istenmiştir. Cümleler duyulan geçmiş zaman kipi (mış-miş) ile kurulmuştur ki bu, bilinmeyen zamanda yapılan işleri ifade eder. Bu durumda esere bakıp aklî ve mantıkî izahlara gitmek gerekir.  

Metnin ilk ifadesi “Celali yüce olan Allah” tamlamasıdır. Bu ifade metinde izah edilmek istenen ana temadır. Cümlenin sonunda Allah’ın her şeyden nihayet derecede büyük olduğunun söylenmesi, girişte hedef olarak tespit edilen ana temayı tamamlamaya yöneliktir. Metin bu aşamadan sonra en büyük açından yapılan tespitin ispatı ile devam edecektir.

İkinci adımda Allah Teala’nın bazı isim ve sıfatları verilerek fizikî varlıkların dilinden ikna metodunun ilk halkası oluşturulmuştur. Burada adalet, hikmet ve hâkimiyet kavramları üzerinden Allah Teala’nın gücüne ve kudretine işaret edilmiştir. Sonra gelen ifadelerden bu kavramlar olmadan kâinatın yaratılmasının mümkün olmadığına vurgu yapılmıştır. Kâinatın altı günde/safhada yaratılması ancak bir plan yani kader ile mümkündür. Tümden gelim yöntemi ile devam eden metinde kader ve kaza kanunlarından sonra detaylara geçilir ve kâinat içinde devam eden farklı fizikî kanunlara vurgu yapılır. Bunların genel adı sünnetullah denilen kevnî kanunlardır. Kâinatın temizliği, ölüm ve yeniden yaratmalar ile yenilenmesi gibi faaliyetler sünnetullah kapsamında düşünülebilir.  

Bu noktada konunun detayı adına inayet ve rahmet kavramları verilmiştir. Rahmet bütün bir varlığı kuşatan bir olgu olarak bu detayda tezyin kavramı ile görülmektedir. Yani her şey çok güzel ve sanatlı bir şekilde yaratılmıştır ki bunda sonsuz bir rahmet vardır ve bu rahmet dolu ilahi sanatın altında da beş farklı kanun vardır: 

Kanun                                                           Anlamı                                   Örnek

TeşabühBenzerlikGalaksiler
TenasüpUygunlukRenk Uyumu
TecavüpKarşılık VermekYağmur-Ağaç
TeavünYardımlaşmaAğaç-Böcek
TeanukKucaklaşmaSu-Toprak

Bu kanunlardan sonra itkan kelimesine atıfta bulunulmuş ve her şeyde bir mükemmellik olduğu ifade edilmiştir. Sanat, itkan kavramına bağlı olarak ifade edilmiştir. Çünkü sanat her şeyde en mükemmel noktayı işaret eder ve bu durumda kâinatta var olan her şey mükemmel bir sanat eseri olmalıdır. Metinde bu hakikatleri ispat için varlıklar içinde görülen farklı sistemlere, düzenler ve kanunlara yer verilmiştir. Bu misaller verilirken bahsi geçen kanunların, sistemlerin hiçbirinin tesadüfi veya kendi kendine olamayacağını gösterilmek istenmiştir.

Metinde tek bir ilah hakikatine dair kâinatın ve hayatın içindeki hareketleri, fiilleri ifade eden ifadelerden örnekler: 

Kullanılan Kavramlar                     Kelime Anlamı                      Söylem Anlamı         

Kâinatın tanzimâtındaki hikmet-i âmmeTam hikmetAklı ikna eden mükemmellik
tezyinâtındaki inâyet-i tâmmeTam inayetEksiksiz ve devamlı iyilik
taltifâtındaki rahmet-i vâsiaGeniş rahmetHer bir varlıkta görülen rahmet
terbiyesindeki erzak ve iâşe-i şâmileKapsayıcı rızıkHer bir canlının ihtiyacına göre rızkın hazır olması
nebâtâtındaki hakîmâne tedbirBitkilerdeki hikmetli işleyişBiyoloji ilmi ile bitkilerdeki yazılım, formüller
hayvânâtındaki kerîmâne terbiyeCömert ve müşfik bakımAllah her hayvanı bir denge unsuru olarak var etmiştir
tahsinâtındaki mehâsin-i kasdiyeİhsan etmesindeki güzel niyetAllah karşılıksız ve çok nimetler ikram eder

Bu misallerin sonunda genel bir tanımlama yapılır. Müdebbir-Hakîm, Ehad-i Samed, Mürebbi-i Kerim tamlamaları ile Allah Teala’nın aslında tam olarak nasıl bir icraat ve yaratma yaptığını izah eder.

Esma                                      Kavram Anlamı                        Söylem Anlamı

Müdebbir-HakîmHikmetle DüzenleyenBütün Bilimler Bunu Gösterir
Ehad-i SamedTek ve Benzersiz Olan ve Hiçbir Şeye Muhtaç OlmayanHer Şey İhtiyaç İçindedir
Mürebbi-i KerimLütuf ve İkam ile TerbiyeHer Canlının Rızkı

Bu detaylı misallerden sonra metin semiyotik okuma ile devam eder. Her bir vadi, ağaç, çiçek, meyve, hayvan, toprak veya zerre bu okumada göstergeler olarak yerlerini alır. Kâinatı bir kitap olarak ele alan Bediüzzaman Hazretleri, bu ve benzeri bütün varlıkları birer harf gibi, sembol gibi görür ve okumasını şöyle sürdürür:

Her bir varlık farklı nakışlarda, şekillerde ve detaylarda birer mühür gibidir. Bu mühür her varlıkta vardır ve bütün varlıkların kime ait olduğunu gösterir. Aslında bu sonuca önce bahsedilen beş kanundan yola çıkılarak gelinmiştir. Ayrıca alfabedeki harflerin kendisi dışında bir anlam için bir araya gelmesinde olduğu gibi bütün bir varlık kendisi için var değil bilakis yaratıcısını işaret etmektedir. Sanat yönü ile düşünülünce, her bir sanat eseri kendi sanatkarını gösterir demektir. 

Bu bölümde son olarak Vâhidiyet ve Ehadiyet kavramları ile Allah Teala’nın yegâne yaratıcı olması üzerinde durulmuştur. Bu misalin verilmesinde yine kainattaki bütün varlıklarda görülen iki özellik ön plana çıkmaktadır. Her bir varlık kendine ait özellikleri ile Allah Teala’nın sanatı olduğunu gösterir ve bütün varlıklar beş madde içindeki kanunlardan dolayı tek bir elden çıkmıştırlar. Birincisi Ehadiyet, ikincisi ile Vâhidiyet olarak isimlendirilir.   

Metinde Allah’ın yegâne ilah oluşuna ve dolayısı ile O’nun büyüklüğüne dair verilen farklı misallerde sürekli insan aklına, bilime ve hayatın içindeki kanunlara vurgu yapılır ve metin Âlem bütün eczâsıyla hep birlikte Lâilâhe İllallah hakikatini terennüm ederler hükmü ile sona erer. Bundan bir önceki paragrafta ise yazar, yeryüzündeki varlıkları kendi varlığı dışında başka bir manaya işarete eden varlıklar olarak misallendirir. “…herbir vâdi ve dağdaki ve herbir sahrâ ve ovadaki herbir çiçek ve meyve, herbir nebat ve ağaç, belki herbir hayvan ve taş, belki herbir zerre ve toprak, nakışla eser mâbeyninde bir hâtemdir.” Varlıklardaki bu mesajlar doğru okunduğunda ise bir şeyin sahibinin her şeyin sahibi olduğu sonucuna ulaşılacaktır.

Bu sonuca ulaşmak için metnin orta bölümünde bazen somut bazen de soyut delillere, şahitlere başvurulmuştur. Kâinatın kalbinde Mabuduna karşı sadık bir aşkın bulması, insanın zaafında tecellî eden kuvvet-i mutlaka öznel, soyut bir delildir. Kâinatın nizamı ve canlıların rızıkları ise somut, nesnel delillerdendir.

Sonuç olarak:

Metinde varlık alemine yaratma çizgisinde genel bir bakış hakimdir. Bu bakışa bağlı olarak varlıklardan ve varlıklardaki sistemden, düzenden, kanunlardan hareketle ve varlıkları bir şekilde okuma ile aklî ve mantıkî bir çıkarım yapılmıştır. Bu çıkarımda genelden özele doğru bir yol izlenmiş ve nihayet bütün varlıkların ortak bir hakikate işaret ettiği ifade edilmiştir. Metin hem yapısal hem de anlamsal açıdan bir amaca kilitlenmiş ve bu amaç doğrultusunda pek çok kavramı tematik olarak bir araya getirmiştir ve bununla bütün ilahi dinlerin işaret ettiği yaratma ve tek ilah hakikatinin çerçevesini çizmiştir.

SOKAK MÜLTECİSİ

26 Haziran 2022

MARK TWAİN’İ ŞİKAYETİMDİR

26 Haziran 2022

Yorumlarınız

  1. Tebrikler

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir