CRAB PUBLISHING 5 YAŞINDA

CRAB PUBLISHING 5 YAŞINDA

ALİ TOPDAĞ / Crab Publishing Yayın Yönetmeni

Türkiye’de gaybubet hayatı yaşarken 8 Eylül 2017’den itibaren Halit Emre Yaman müstear ismiyle Fuat Baran’ın yönettiği Yeni Hamle internet sitesine yazılar gönderiyordum. Tam 1 yıl sonra 9 Eylül 2018’de Meriç üzerinden Yunanistan’a geçtim.

O tarihlerde aynı sitede yazıları çıkan Deniz Zengin mülteciler için yapılan bir kampanya ile ilgili olarak Yunanistan’a gelecekti. Kampanyanın bir ucundan tutup nasıl yardımcı olabileceğime dair kendisiyle iletişime geçtim ve tanışmış olduk. İlerleyen günlerde yaptığımız görüşmeler sırasında “Neden sitede çıkan yazılarımızı kitaplaştırmıyoruz?” konusu gündeme geldi.

Kağıt baskı yapmamız mümkün değildi çünkü hem mülteciydik hem paramız hem de bu işlerden anlayan tanıdıklarımız yoktu. Deniz Zengin e-kitap konusunu gündeme getirdi ancak bu konuda bilgi ve deneyimimiz yoktu. İrtibat halinde olduğumuz gençlere danıştık ve onlar teknik olarak bize yardımcı oldular, ilk kitapların yayınlanmasını sağladılar.

İlk olarak Deniz Zengin’in Finlandiya’daki mülteci kampında kaldığı sırada kaleme aldığı yazılardan oluşan ‘Kamp Hatıralarım’ isimli kitabını yayımladık. Ardından Fuat Baran’ın duyurusu ile okuyuculardan/takipçilerden gelen ‘yaşanan sürece dair’ yazıları topladığımız ‘Sessiz Çığlıklar’ kitabını ve üçüncü olarak da benim denemelerimden oluşan ‘Sözüm Bize’ kitabını yayımladık.

Sosyal medya hesaplarımızdan kitaplarımızın duyurusunu yapınca bize dönüşler olmaya başladı. Takipçilerimiz, kendilerinin de kaleme aldıkları eserleri olduğunu, yayınlamak istediklerini ve bu konuda yardımlarımızı talep eden mesajlar göndermeye başladılar. Böyle bir şey beklemiyorduk çünkü hedefimizde sadece kendi arkadaşlarımızın kitaplarını yayımlamak vardı.

Bunun üzerine daha planlı bir çalışma yapmamız gerektiğini anladık. Editörlük, yazıların e-kitap formatında hazırlanması, sosyal medya paylaşımları, kapakların tasarlanması gibi konularda toplantılar yapmaya ve bu konularda bize yardımcı olabilecek gönüllü arkadaşlar bulmaya çalıştık. Bir taraftan sistem kurmaya çalışıyor bir taraftan da dosyasını gönderen arkadaşlara bize nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorduk.

Beş kişilik kadromuz Finlandiya, İngiltere, Hollanda, Kenya ve Türkiye’de yaşıyordu. O sıkıntılı dönemlerde bir araya gelmemiz de mümkün değildi. Zoom da henüz yaygınlaşmadığından telefondan konferans görüşmeleri ile toplantı yapıyor, mail ve WhatsApp üzerinden dosya paylaşıyorduk.

İşler büyüdükçe yeniliklere ihtiyaç duymaya başladık. İnternet sitemizi kurduk, kitaplarımızın farklı platformlarda satılması için çalışmalar yaptık, yazarlık atölyeleri kurup orada eğitim alanların yazılarını kitaplaştırdık, mutfağında kadınların olduğu ve sadece kadınların yazılarının yayınlandığı KONSOL dergisini çıkardık, alanlarında uzman kişilerin yazılarının yayınlandığı gıda ve sağlık içerikli BÜYÜTEÇ dergisini çıkardık, Zoom üzerinden söyleşiler yaptık, farklı platformlarla ortak projeler gerçekleştirdik.

Zaman içinde gelenler ve gidenlerle kadromuz değişti ama hedefimiz değişmedi: Türkiye’de Hizmet Hareketi ve müntesiplerine yönelik yapılanları kayıt altına alan arşivlik eserler yayınlamak. Bu hedef doğrultusunda yayınladığımız kitapların yarısı gaybubet, hapishane, mülteci kampı hatıraları, şiir, deneme, roman, resim albümü türünde eserlerden oluşuyor. Bu konuda bize gelen dosyaları normal yayın sırasına koymayıp hemen yayınlamaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki yaşananların zamanla unutulması söz konusu. Bu yüzden muhataplarımızın yaşadıklarını sıcağı sıcağına yazıp tarihe not düşmelerini önemsiyoruz.

Bundan 15-20 yıl sonra bugünleri araştıracak ve anlamaya çalışacaklar için farklı türlerde eserler hazırlamak hepimizin sorumluluğu. “Elemi gitti, lezzeti kaldı” veya “İyilik yap denize at; balık bilmezse Hâlık bilir” dedik ve sorumluluk alarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ettik. Zira biliyoruz ki geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz.

Elinizdeki kitabı Crab Publishing’in 5 yılda çıkardığı 200 kitaptan yaşadığımız süreçle ilgili olanlarından seçtiğim yazılarla oluşturdum. Mümkün mertebe sürecin farklı yönlerine bakan metinleri eklemeye, böylece genel durumu ortaya koymaya çalıştım. Metinlerin başında ilgili kitabın kısa bir künyesini, sonuna da kitabın internet sitemizdeki linkini koydum. Kitap hakkında detaylı bilgileri burada bulabilirsiniz.

Bugüne kadar bize birçok konuda yardımcı olan, gönüllü olarak çalışmalarımıza katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Yazarlarımız teşekkürü en çok hak edenlerden… Onlar olmasaydı yaşadığımız süreci bu kadar farklı açıdan kayıt altına almamız mümkün olmayacaktı. Bu desteklerin devamı ile daha güzel işler yapıp yeni kitaplar yayınlamak istiyoruz. Kitapla kalın…

NOT: Bu deneme 5. YILA ARMAĞAN kitabımızın takdim yazısıdır. Kitap hakkındaki detaylı bilgiye aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz…

YAŞAM TARZIMIZ

17 Ekim 2023

EMMİN ÇIKTI HAPİSTEN

17 Ekim 2023

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir